De gemeente Den Haag roept op tot waakzaamheid jegens twee vergelijkbare vormen van inbraak: phishing en woninginbraak

Op 23 september 2015 heeft het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken een op expats gerichte conferentie gehouden om op te roepen tot waakzaamheid jegens phishing en woninginbraak. Er werd gesproken door politieagenten en vertegenwoordigers van de gemeente Den Haag

Phishing: een inbraak die gericht is op « de diefstal van persoonlijke elektronische gegevens »

Het beoogde slachtoffer ontvangt een mailtje waarin hem wordt gevraagd te klikken op een link waarmee hij terechtkomt op een website die er verdacht officieel uitziet. In het volste vertrouwen dat het goed zit, vult hij een formulier in waarin om persoonlijke gegevens wordt gevraagd (naam, voornaam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en wachtwoord). Deze gegevens worden daarna direct, en achter de rug van het slachtoffer om, verzameld en gebruikt door de daders.

Om dit soort fraude te voorkomen is het zaak:
- niet te klikken op een link in een mailtje, hoe vertrouwd hij er ook uitziet,

- te letten op het adres van de website: eventuele spelfouten, een adres dat correct lijkt maar waarvan het eind naar een andere site verwijst, de aanwezigheid van de tekens « - . / » die kunnen doorlinken naar een website die door de computerfraudeur is opgezet.

Woninginbraken

Deze worden in Nederland beschouwd als misdaden die groot psychisch leed veroorzaken bij de slachtoffers, ook al gebeurt het maar zelden dat de bewoners lijfelijk worden aangevallen: als een inbreker gesnapt wordt, slaat hij liever op de vlucht.

Enkele voorzorgsmaatregelen:

- Blijf waakzaam: bel de politie zodra u vindt dat een persoon zich verdacht gedraagt en ook zodra u een openstaande deur ziet die geforceerd lijkt te zijn, want de inbrekers kunnen nog in het pand zijn.

- Vergeet niet de ramen van uw woning te sluiten, ook die op de eerste verdieping (waar meestal makkelijk naartoe geklommen kan worden) ; doe dit ook als u zelf binnen bent.

- Doe de deur niet alleen maar dicht, maar doe hem ook op slot (het is voor inbrekers een koud kunstje om de deur via de brievenbus open te krijgen).

- Denk eraan om een licht te laten branden als u maar voor even de woning verlaat; als u langer wegblijft, is het verstandig om aan uw buren te vragen om uw post op te rapen en extra goed op te letten.

- Koop een drievoudig slot of in ieder geval een slot met een anti-boorbeveiliging en breekijzerbestendige staven.

Uit de statistieken blijkt dat u, als er bij de buren is ingebroken of als er bij u kortgeleden is ingebroken, een flink grotere kans loopt om slachtoffer te worden (in het eerste geval weet de dief dan hoe hij in uw soort woning binnen moet komen; in het tweede geval gaat de inbreker ervan uit dat u veel spullen opnieuw heeft aangeschaft en dat het dus nuttig is om nog eens bij u in te breken).

De algemene toon van de conferentie was geruststellend: de gemeente Den Haag verklaarde dat het aantal inbraken met bijna 30% is afgenomen en dat de expats niet een grotere kans op inbraken hebben dan de rest van de bevolking.

gepubliceerd op 16/11/2015

naar boven