Aanslag in Nice (14 juli 2016)

Naar aanleiding van de terroristische aanslag in Nice op 14 juli 2016 heeft het interministeriële crisiscentrum een noodnummer geopend op het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken: 00 33 (0)1 43 17 56 46.

De President van de Republiek heeft een periode van nationale rouw uitgeroepen die loopt tot en met 17 juli. Hij heeft ook een verklaring afgelegd, waarvan u de tekst vindt op deze pagina van de officiële website van de President.

De video van die toespraak vindt u hier:

.

Hieronder vindt u de Nederlandse vertaling van die verklaring:

Verschrikking… Opnieuw daalt de verschrikking neer op Frankrijk.

We betreuren op dit moment 77 slachtoffers waaronder meerdere kinderen en een twintigtal gewonden die zich in kritieke toestand bevinden. Deze aanslag, waarvan de terroristische aard niet kan worden ontkend, is opnieuw extreem gewelddadig.

Het is duidelijk dat we er alles aan moeten doen om de plaag van het terrorisme te bestrijden.

De chauffeur is gedood. Wij weten nu nog niet of er medeplichtigen zijn maar we gaan ervoor zorgen dat zijn identificatie, die nog moet worden geverifieerd, ons op mogelijke sporen kan zetten.

Frankrijk is geraakt op 14 juli, de nationale feestdag, het symbool van de vrijheid, want de rechten van de mens worden ontkend door de extremisten, en Frankrijk is noodzakelijkerwijs hun doelwit.

Namens het treurende volk betuig ik onze solidariteit met de slachtoffers en hun families.

Alle middelen zijn ingezet om de gewonden te hulp te komen. Het “Plan blanc”, dat alle ziekenhuizen in de regio mobiliseert, is in werking gezet. Na Parijs in januari, en vervolgens ook Saint-Denis in november van vorig jaar, is Nice nu geraakt. Heel Frankrijk wordt bedreigd door het islamitisch terrorisme.

In deze omstandigheden moeten we getuigen van een totale waakzaamheid en een sterke vasthoudendheid.

Een groot aantal maatregelen is al genomen. Ons wetgevingsapparaat is aanzienlijk versterkt. Maar aangezien we ons in de zomerperiode bevinden, moeten we het beveiligingsniveau extra verhogen.

Ook heb ik besloten, op voorstel van de Eerste minister en samen met de betrokken ministers – van Defensie en van Binnenlandse Zaken – dat we ten eerste de operatie Sentinelle, waarmee we bovenop de gendarmerie en de politieagenten 10.000 militairen kunnen mobiliseren, op hoog niveau in stand zullen houden.

Ook heb ik besloten om een beroep te doen op de operationele reserve, dat wil zeggen aan allen die ooit zijn opgeroepen of die deel hebben uitgemaakt van de gendarmerie, om de troepen politieagenten en gendarmerie te helpen. We kunnen ze daar opstellen waar ze nodig zijn, in het bijzonder bij de controle van de grenzen.

Tot slot heb ik besloten de noodtoestand, die op 26 juli zou worden beëindigd, met drie maanden te verlengen. Een wetsontwerp zal vóór volgende week aan het Parlement worden voorgelegd.

Niets zal ons doen zwichten in onze wilskracht om te strijden tegen het terrorisme en we zullen ons optreden in Syrië en in Irak nog meer versterken. We zullen hen die ons op onze eigen grond aanvallen daar blijven raken waar zij zich verschuilen. Ik heb dit gisterochtend aangekondigd.

Morgen vindt er een defensieraad plaats. Daar zullen alle maatregelen die al zijn genomen en die ik net heb aangekondigd, worden besproken. Hierdoor kan de benodigde politie worden ingezet op alle plaatsen en in alle steden waar bescherming en waakzaamheid zijn geboden.

Samen met de Eerste minister ga ik na de defensieraad naar Nice om de stad en de afgevaardigden te ondersteunen tijdens deze beproeving en om alle benodigde middelen bijeen te brengen.

Frankrijk is diep bedroefd door deze nieuwe tragedie. Het is geschokt door wat er net is gebeurd, de gruwelijkheid van het gebruik van een vrachtwagen om tientallen personen die enkel waren gekomen om de 14de juli te vieren, te doden, ze opzettelijk te doden.

Frankrijk treurt, het is diep bedroefd, maar het is sterk, en het zal altijd sterker zijn – dat verzeker ik u – dan de extremisten die het nu willen raken.

gepubliceerd op 08/12/2016

naar boven